Skip to main content

Onze boerderij

Wij zijn onze boerderij gestart om in harmonie met onze omgeving tot het mooiste vlees te komen. In onze weilanden in Westzaan hebben onze koeien en schapen daarom alle ruimte. We zijn biologisch gecertificeerd van bron tot bord en daar zijn wij trots op! Wij willen graag dat iedereen het goed heeft dus ook onze dieren en de natuur om ons heen. Daar werken wij elke dag met hart en ziel aan én met veel liefde. En ja, dat gebeurt zo kleinschalig als het eruit ziet.

Drie generaties boeren uit Westzaan

In 2011 ontstond veebedrijf Beka uit de samenwerking tussen melkveehouderij A. Kat en Benecke. In 2015 heeft Benecke de boerderij zelfstandig voortgezet onder de naam Beka. Het veebedrijf beslaat meer dan 70 ha veenweide in de Polder Westzaan.

Vroeger waren de weilanden in de polder Westzaan alleen bereikbaar per houten praam en jol. In de jaren 90 heeft een herinrichtingsplan gezorgd voor betere toegang tot de polder en zijn kleine kleidijkjes aangelegd om de onderbemaalde poldertjes droog te houden.

Tegenwoordig is veel handwerk vervangen door mechanisatie en zijn alle percelen goed bereikbaar. Het vee wordt echter nog steeds op zomerdagen per boot geteld.

Onze gezonde en krachtige koeien

Beka koeien grazen vrij in Polder Westzaan van de lente tot de herfst. In de herfst en winter worden ze gehuisvest in ingestrooide potstallen en gevoerd met eigen ruwvoer en biologisch brok.

Onze koeien zijn kruisingen van Belgisch Witblauw (BWB) en Piemontese rassen. We fokken sterke dieren met goede vleeskwaliteit en letten ook op het karakter van de dieren. Ze worden gedekt door onze eigen stier rond de leeftijd van 2 jaar, zodat ze op 2,5-3 jaar voor de eerste keer afkalven. De koeien kalven op een later moment dan gebruikelijk, waardoor het moederdier lichamelijk beter ontwikkeld is en het afkalven minder belastend is. Dit gebeurt tussen oktober en mei, zodat we meer controle hebben tijdens de stalperiode. Kalveren worden gezoogd door hun moeder en krijgen ook biologisch brokvoer. Na 3-4 maanden worden ze gevoerd met brok en hooi.

Een fokstier blijft 3-4 jaar op ons bedrijf en wordt dan verkocht om inteelt te voorkomen. Koeien worden geslacht na 2-3 keer afkalven. Ze krijgen 3-4 maanden voeding om slachtrijp te worden. Vaarskalfjes blijven op het bedrijf, terwijl stierkalfjes op 4 weken leeftijd diervriendelijke gecastreerd worden en als os gehouden worden. Ossen zijn na ongeveer 2 jaar klaar voor de slacht. Wij dragen zelf zorg voor het transport van het vee naar het slachthuis om dit proces zo diervriendelijk mogelijk te laten verlopen.

De bescherming van onze natuurlijke omgeving

Wij streven naar een goed beheer van de natuurlijke rijkdommen. We maaien niet vóór 1 juni en laten het gras extensief begrazen, met niet meer dan 1,5 koe per hectare. Dit geeft weidevogels de kans om hun eieren uit te broeden en hun kuikens groot te brengen.

Elk seizoen maaien we de percelen minstens één keer om vergrassing te voorkomen. Dit, samen met het uitrijden van stalmest vanuit de potstallen en het vermijden van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, heeft een positieve invloed op het bodemleven en de vogelpopulatie.

Wij boeren volgens de gedragscode natuurbeheer en zijn trots bezitter van het Bio Certificaat, Certificaat IKB Rund en Certificaat Particulier Natuurbeheer.

Kwaliteit van bron tot bord

Van bron tot bord betreft een korte en overzichtelijke keten waarin wij van weiland tot en met de de verkoop zorgdragen voor kwaliteit.

Ons vlees wordt door de slager geportioneerd, gevacumeerd, gestickerd en diep ingevroren tot -21 graden. Op ons eigen bedrijf wordt het vlees opgeslagen in de diepvries. U kunt uw bestelling ophalen in de winkel.

Om de hoge kwaliteit van ons vlees te waarborgen, raden we aan om het langzaam te laten ontdooien in de koelkast. Dit duurt ongeveer een dag. Voor bereiding kunt u het vlees uit de koelkast halen om op kamertemperatuur te komen, vooral bij luxe vleessoorten is dit belangrijk voor de smaak. Na ontdooiing kan het vlees nog zeker 5 dagen goed gekoeld bewaard worden. Bekijk hier onze recepten voor heerlijke gerechten.

Bestel online en bezoek onze boerderijwinkel

Bekijk hier ons volledige assortiment, bestel direct en kom langs bij onze winkel aan de boerderij in Westaan.

× Hoe kan ik je helpen?